Hacker cover BrainVirus.A, a book by T.G.A. Proost.

Onder het ijzersterke regime van president Cage is de bevolking van het land Lumen verplicht brainPods – een klein computertje in de hersenen – te dragen. Die brainPods zorgen voor een ‘augmented mind’: ze bevorderen de intelligentie van de dragers en brengen allerhande voordelen met zich mee. Dankzij de brainPods denkt Cage een toekomstige burgeroorlog te kunnen voorkomen. Het loopt echter al snel mis wanneer een gevaarlijk computervirus, dat de brainPods ernstig beschadigt, opduikt. Steeds meer mensen worden door het virus aangezet tot allesoverheersende zelfmoordgedachten. Robert Janson wordt erop uitgestuurd om een einde te maken aan het virus. Wie heeft het gecreëerd? En lukt het Janson een einde te maken aan het moordende computervirus? Hij lijkt niemand meer te kunnen vertrouwen, en ontdekt dat ook de overheid zelf niet per se vrijuit gaat.

Sciencefiction-thrillerreeksen waarschuwen ons wel vaker voor de duistere kanten van een technologie in overdrive – denk maar aan het immens populaire Black Mirror. Ook BrainVirus.A kaart dat idee aan. De ingeplante brainPods die in de eerste plaats alleen voordelen lijken te hebben voor hun dragers, blijken niet ongevoelig voor gevaar. Het BrainVirus.A manipuleert de hersenen van besmette personen, waardoor ze steeds gekker worden en een einde aan hun leven maken de enige oplossing lijkt.

BrainVirus.A is een boek dat ons op een oncomfortabel realistische manier uitdaagt een hallucinante toekomst voor ogen te zien. Auteur T.G.A. Proost scoorde eerder al met zijn novelle Slaapvloek, die het schopte tot nummer één in de categorie Fictie en Literatuur op Apple Books Nederland.

Andere Boeken: